Arbetsintervju-kläder – Det här ska du tänka på

Lästid: 5 min

Marcus Tennby
Marcus Tennby
Marcus Tennby Marcus Tennby
Marcus har en ekonomikandidatexamen från Göteborgs Universitet och jobbar idag som COO på Noor Digital. Med över 10 års erfarenhet inom ledarskap, marknadsföring, rekrytering och teamarbete har Marcus en gedigen bakgrund och brinner för att skapa framgångsrika team och driva tillväxt.
Publicerad 23 nov. 2023

När du väljer kläder för en arbetsintervju är det viktigt att balansera att klä sig efter tillfället, se professionell ut och visa personlighet. Prioritera kläder där du känner dig trygg och bekväm för att kunna fokusera på intervjun och göra ett bra intryck.

Vad ska man ha för kläder på en arbetsintervju?

Att välja arbetsintervju-kläder kan vara svårt, men det handlar mycket om att hitta balansen mellan att:

  • Klä sig efter tillfället
  • Se professionell ut
  • Visa personlighet

Det är såklart viktigt att göra ett bra första intryck på rekryteraren vid arbetsintervjun och detta gör du delvis genom att klä dig rätt. Här delar vi med oss av våra viktigaste tips för att välja rätt kläder på arbetsintervju.

Välj kläder du trivs i

När du ska gå på arbetsintervju är det viktigt att du tänker igenom ditt klädval en gång extra, men det viktigaste är att du känner dig trygg och bekväm i dig själv, för att kunna lägga fullt fokus på arbetsintervjun och att göra ett så bra intryck som möjligt på rekryteraren (läs mer om hur du förbereder dig för en arbetsintervju på bästa sätt).

Välj kläder som:

  • Är bekväma
  • Ligger i linje med företagets klädkod
  • Visar vem du är som person

Anpassa kläderna efter företagets klädkod

Ett bra tips är att försöka anpassa sina kläder på en arbetsintervju efter hur anställda på företaget klär sig. Kanske kan du få fram information om detta via deras hemsida, kolla exempelvis på ”kontakt-sidan” eller ”om oss-sidan”. Har de jeans och skjorta eller är det kostym som gäller? Ha detta i åtanke när du väljer dina kläder och försök att klä dig så snarlikt som möjligt. Du kan självklart fråga rekryteraren du varit i kontakt med om det finns en klädkod du bör förhålla dig till.

Kläderna ska inte ta över din personlighet

Kom ihåg att kläderna inte är allt. Tänk bara på att klä dig professionellt och satsa hellre på att vara överklädd än underklädd (mjukisbyxorna är alltså inte en bra idé). Det viktigaste är dock att du klär dig på ett sätt som inte tar fokus från dig som person, för det är ju trots allt vem du är och vad du kan som har betydelse.

Jobbintervju kläder – Kvinna

Självklart varierar klädstilen beroende på om du ska på arbetsintervju inom bank, konsultföretag eller inom hotell och restaurang då det ofta är byxdress i klassiska färger (mörkblå, grå, svart, beige) som gäller inom dessa branscher, eller om du ska på arbetsintervju på förskola då klädseln brukar vara mer avslappnad.

3 stylingtips för dig som kvinna:

  • Blus eller skjorta – En blus eller skjorta i ljus färg eller ett vitt linne under kavajen är ett säkert kort. Här kan du som kvinna välja lite fritt. Tänk på att inte välja en för djup urringning eller en blus som sitter för tight och att noggrant välja underkläder som inte syns igenom.
  • Kjol – Kjolen är ett klassiskt klädesplagg för arbetsintervjun, men tänk på att inte välja en för kort kjol. En bra tumregel är att kjolen ska gå över knäna. Kom också ihåg att ”provsitta” din kjol innan intervjun, för att undvika oönskad insyn under kjolen.
  • Skor – Här har du stora valmöjligheter, men trivs du i klackar och är van vid att gå i höga skor är detta ett stilsäkert kort. Är du inte jättebekväm i klackarna kan till exempel ett par ballerinaskor vara att föredra.

Jobbintervju kläder – Man

Traditionellt sett är intervjuklädseln för män kostym med en ljus skjorta under (en mörkblå kostym med vit skjorta är till exempel ett säkert kort). Märker du att klädkoden är lite mer avslappnad kan du köra på en välsittande ljus skjorta, ett par mörka chinos och ett snyggt bälte.

3 stylingtips för dig som man:

  • Skjorta – En ljus skjorta som sitter snyggt är ett säkert kort. Vanliga färger är vit eller ljusblå, då de passar bra till de flesta kostymfärger. Glöm inte att stryka skjortan!
  • Slips (valfritt) – Bär du kostym bör du ha en slips (eller fluga om det är lite mer din stil), men om du väljer att ha skjorta och chinos, ska du satsa på en v-ringad t-shirt under skjortan, då den inte kommer att synas (och dessutom är t-shirten ett bra skydd mot eventuella svettningar som lätt kan uppstå om du är lite nervös).
  • Skor – Satsa på en snygg snörsko. Väljer du en svart eller grå kostym bör du välja svarta skor, medan bruna skor passar bra om du väljer en mörkblå kostym.

Bra färg på kläder vid arbetsintervju

Här är färgerna du ska välja på dina kläder vid en arbetsintervju.

Vitt – Enkelt och rent

Vitt är en färg som är ren och prydlig utan att vara stel. När vitt kombineras med en annan färg passar de flesta i den, men om du inte har ett lite mörkare pigment kan du snabbt se blek och energilös ut.

Blått – Lugnt och förtroendeingivande

Blått är en lugn färg som ofta används för att inge förtroende. En klassisk färg som de flesta passar i.

Brunt – Lugnt och visar pålitlighet

Brunt är lugnande (precis som blått) och ger känslan av pålitlighet. Brunt passar dessutom till blått – den perfekta mixen av färger på en arbetsintervju om du vill visa förtroende och pålitlighet.

Färger att undvika på jobbintervju

Svart – Kaxig och överlägsen

Svart kan snabbt ge intrycket av att du är kaxig och överlägsen. Självklart vill du vara självsäker på en jobbintervju, men var försiktig med att välja för mycket svart. Dock kan det vara en bra idé att väva in svarta detaljer i din klädsel.

Gult – Oseriöst och blir lätt lite mycket

Gult är en färg du kanske ska undvika på arbetsintervjun, då färgen är känd för att ge en ungdomlig energi och en känsla av barnslighet.

Rött – För intensivt

För mycket rött kan stjäla fokus från dig som person på intervjun och det vill du definitivt inte. Rött kan snabbt bli väldigt intensivt och distraherande, vilket kan leda till att rekryteraren missar detaljer om dig som du försöker framhäva.