by

5 tips för att skriva ett bra CV

För många arbetssökande är ett bra CV det som står mellan drömjobbet och...

För många arbetssökande är ett bra CV det som står mellan drömjobbet och sin absolut sista plan D. Lägg tid på att skriva ett bra CV, så ska du se att flera av företagen du söker till kommer höra av sig, och din plan D blir förhoppningsvis ett minne blott.

Om du har skrivit ett dåligt CV är risken stor att du blir sittande i veckor, kanske till och med månader, innan du ens får en enda återkoppling på något av jobben du sökt.

Så nu undrar du förmodligen hur du ska göra för att skriva ett bra CV, som leder till att rekryterare börjar bjuda in dig till arbetsintervjuer.

Bra, då har du kommit till helt rätt plats! Här får du hjälp med ditt CV, då vi delar med oss av våra bästa tips för dig som ska skriva CV.

Hur skriver man ett CV?

Att skriva ett CV handlar mycket om att få till en tydlig struktur och en lämplig layout på sitt CV, för om det är alldeles för rörigt kommer ingen orka eller ha tid att läsa igenom det. Om du är osäker på hur du lyckas med detta kan du inspireras av våra tips och förslag på mallar nedan eller ladda ner en CV-mall från exempelvis CV-mall.com som har mängder av CV-mallar i flera varianter och för flera olika yrken samt mer allmänna mallar. På CV-mall.com finns också CV-exempel som du kan ta hjälp av när du ska skriva ditt CV. De tar bland annat upp konkreta tips på vad du bör ha med i ditt CV och belyser det med exempel som vi tror att du kan ha stor nytta av i kombination med våra tips nedan.​

Så här kommer du igång med ditt CV:

1. Välj rätt format – kronologiskt eller funktionellt CV?

För att komma igång, försök att organisera all din information i en meritförteckning. Detta hjälper dig att se var dina styrkor och svagheter finns och vilka aspekter av din yrkeshistoria som du ska lyfta fram. Bestäm sedan vilket CV-format som passar din ansökan: ett kronologiskt eller funktionellt CV. Båda formaten har sina för- och nackdelar. Nedan hittar du vilket format som är bäst för dig.

Kronologiskt CV

För de flesta nya och medelstora proffs är det kronologiska formatet det perfekta sättet att visa upp en blomstrande karriär. Ett kronologiskt CV lägger vikt på karriärutveckling och är ofta det som anses vara det ”traditionella” CV-formatet.  

I det här formatet inleder du ditt CV med att berätta lite kort om din erfarenhet och varför du söker just den här tjänsten. Därefter fortsätter du med att lyfta fram din arbetslivserfarenhet, som genomgående bör ha största fokus i ditt CV.

Välj det här CV-formatet om du:

  • Har bred erfarenhet som du vill visa upp
  • Söker jobb inom samma bransch
  • Vill betona din blomstrande karriär

Välj inte det här CV-formatet om du:

  • Ofta byter jobb
  • Söker jobb inom en ny bransch
  • Har stora glapp i din anställningshistorik

Funktionellt CV

Om du är osäker på kvaliteten på din arbetslivserfarenhet, eller söker en karriärförändring, behöver du ett funktionellt sätt att betona dina överförbara och relevanta färdigheter – och nedtona allt annat. Ett funktionellt CV fokuserar på dina kvalifikationer och är ett lämpligt val för dig på expertnivå.

Här inleder du med en längre introduktion som framhäver dina relevanta arbetsprestationer och färdigheter. Därefter fortsätter du med relevanta kunskaper. Ofta lyfter man upp sina arbetslivserfarenheter i sidofältet, där de inte hamnar i lika stort fokus som övriga kompetenser.

Välj det här CV-formatet om du:

  • Har stora glapp i din anställningshistorik
  • Söker jobb inom ny bransch
  • Vill framhäva en specifik kompetens

Välj inte det här CV-formatet om du:

  • Vill betona din blomstrande karriär
  • Är kandidat på grundnivå som saknar erfarenhet
  • Saknar överförbara färdigheter

Du kan läsa mer om skillnaderna mellan ett funktionellt och kronologiskt CV på Livecareer.com.

2. Innehåll – Vad ska ett CV innehålla?

Nu när du valt formatet på ditt CV är det dags att dyka in i det viktigaste i hur man skriver ett CV. Det vanligaste innehållet i ett CV är:

  • Kontaktinformation
  • Sammanfattning och målsättning
  • Arbetslivserfarenhet (och prestationer)
  • Utbildning
  • Kompetens
  • Valfria avsnitt – språk, volontärarbete osv.

Kontaktinformation

Kontaktinformationen är den mest kritiska delen i ditt CV, för även om du gör allt annat rätt kommer du inte långt om rekryteraren inte kan komma i kontakt med dig eftersom du stavade din e-post fel.

Se därför till att alltid dubbelkolla och till och med trippelkolla din kontaktinformation för att säkerställa att allt är korrekt och uppdaterat.

Den här kontaktinformationen bör finnas med:

  • För- och efternamn
  • Telefonnummer
  • E-post
  • Din plats – bor du i närheten?

Det här ska inte finnas med:

Sammanfattning och målsättning i CV

Det är ingen hemlighet att det första intrycket spelar en viktig roll, oavsett om det gäller i ditt personliga liv eller i din karriär. Om du lämnar ett dåligt förstaintryck är chansen stor att det är där för att stanna och därefter kan det vara svårt att ändra någons åsikt om dig.

Detsamma gäller för din jobbansökan – rekryteraren spenderar cirka sex sekunder på att snabbt kolla igenom varje CV. Ja, ditt noggrant formulerade, handgjorda CV får bara sex sekunders uppmärksamhet. Bortsett från att du inte lyckas lämna ett fantastiskt förstaintryck.

Så, hur uppnår du då detta fantastiska förstaintryck? Det gör du genom en bra sammanfattning av ditt CV och din målsättning. Båda ska vara placerade högst upp i ditt CV, i närheten av kontaktinformationen, så rekryteraren snabbt får syn på det.

I din CV-sammanfattning ska du nämna:

  • Ditt nuvarande jobb och att du har många års erfarenhet. Till exempel: “Kundsupportarbetare med över 5 års erfarenhet inom IT-branschen.”
  • 1 eller 2 toppresultat (eller ansvarsområden). Till exempel: “Specialiserad på teknisk support och kundvård.”
  • Önskat mål (i allmänhet, exempelvis passion för att jobba på ett visst företag). Till exempel: ”Letar efter nya möjligheter som en supportledare på ett IT-företag.”

Gillar du dessa mallar ovan? De finns på CV-mall.com där du kan ladda ner en CV-mall gratis. Du väljer bara ditt yrke och laddar ner den mall som du tycker är snyggast eller passar bäst för dig. Om ditt yrke inte finns har de även mängder av allmänna CV-mallar för dig som söker ett allmänt CV. Det enda du behöver är Microsoft Word. Med tanke på att mallarna är i Word-format är de superenkla att redigera i och anpassa efter dina önskemål. Om du vill göra mallen lite mer personlig kan du exempelvis ladda ner ett typsnitt gratis från Fontsquirrel.com eller Google Fonts som ger en lite personligare touch.

Arbetslivserfarenhet (och prestationer)

Den viktigaste delen i ditt CV är din arbetslivserfarenhet. Det är här du verkligen har chansen att sälja in dig själv med hjälp av dina tidigare erfarenheter och prestationer.

Tänk på att försöka stärka dina arbetslivserfarenheter med exempel, till exempel ska du hellre skriva ”Jag sålde för mer än 100 000 på en månad”, snarare än ”Jag skapade leads genom kalla samtal”.

Det här ska du nämna under arbetslivserfarenhet:

  • Jobbtitel/position – Din senaste jobbtitel ska alltid finnas längst upp i ditt CV. När rekryteraren går igenom ditt CV vill du att hen ska veta att du har relevant arbetslivserfarenhet för jobbet.
  • Företagsnamn/plats/beskrivning – Därefter uppger du namnet på arbetsgivaren samt platsen du arbetar/har arbetat på. I vissa fall kanske du också vill beskriva företaget kort om det är ett mindre företag.
  • Prestationer och ansvar – Det här är det viktigaste i din arbetslivserfarenhet. Berätta om dina viktigaste, relevanta prestationer och ansvarsområden. Beroende på bransch kanske du väljer att antingen visa dina prestationer eller dina ansvarsområden. Som säljare kanske du vill fokusera på dina prestationer, medan du som lärare kanske hellre vill fokusera på dina nuvarande ansvarsområden.
  • Datum – Tidsramen för din anställning. Uppge datumet i mm/åååå – du behöver inte uppge exakta dagar.

Har du ingen tidigare arbetslivserfarenhet som är relevant för jobbet du söker?

Då kan du istället välja att fokusera på din utbildning eller praktik inom relevanta ämnen och på vilket sätt du kan ha nytta av dem på det här jobbet.

Du kan också lyfta fram egenskaper eller tidigare prestationer som bevisar att du är en lagspelare, ambitiös eller effektiv.

Utbildning

Här ska du berätta om dina genomförda eller pågående utbildningar, som är relevanta för det jobbet du vill söka. Innan du tar med en utbildning i ditt CV kan du fundera över om rekryteraren har nytta av att känna till att du har läst den här utbildningen.

Det här ska du ta med under utbildning:

  • Vilken skola du gått på och när.
  • Vilka kurser du läste.
  • Kortare beskrivning av vad utbildningen innebar. Berätta gärna varför du tror att du kan ha nytta av den här utbildningen i jobbet du söker.

Tips för att göra utbildningsdelen perfekt:

  • Nämn din senaste utbildning först.
  • Om du har en universitetsexamen ska du inte nämna din gymnasieutbildning. Nämn bara ditt gymnasium om du hade toppbetyg.

Kompetenser i CV

Under kompetenser i ditt CV ska du nämna all din kunskap och dina kompetenser som gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet. Det finns framförallt två typer av färdigheter som du kan ha med när du skriver ditt CV:

Dessa kompetenser ska du lyfta fram:

  • Tekniska kunskaper/kompetenser (Hårda kompetenser) – exempelvis datorvana, kunskap i program som är relevanta för tjänsten, som till exempel Photoshop.
  • Personliga egenskaper/kompetenser (Mjuka kompetenser) – exempelvis sociala färdigheter, ledaregenskaper, analytisk förmåga osv.

Ett bra CV sägs ofta innehålla båda dessa kompetenser, men med störst fokus på de hårda kompetenserna. Här får du utrymme att vara lite kreativ och kan leka lite med formen på hur du vill visa dina färdigheter. Många väljer exempelvis att visa sina kompetenser i en tabell eller i ett diagram, vilket brukar vara bra sätt för att belysa sina kompetenser i sitt CV.

Valfria avsnitt – språk, volontärarbete osv.

Här har du utrymme att uppge övriga meriter eller kunskaper som du inte redan har lyft fram i ditt CV.

Exempel på vad du kan ta med:

  • Språkkunskaper – kanske pratar du mer än ett språk flytande?
  • Körkort – är det avgörande för tjänsten att du har körkort? Då är detta bra att ta med.
  • Volontärarbete – om du tycker om att hjälpa personer på din fritid och har erfarenhet av volontärarbete kan detta vara en bra sak att lyfta fram.

3. Ska man ha med referenser i CV?

Att lämna referenser i sitt CV är ofta en bra idé, då rekryteraren på så sätt kan få en ännu bättre bild av vem du är som person och hur du var på ditt tidigare jobb.

Tänk på det här när du väljer referenser i ditt CV:

  • Tänk noga igenom vem du väljer som referens. Personen i fråga måste verkligen känna dig och veta hur du är som person.
  • Välj någon som du vet är en ”bra referens”. Du vill inte riskera att välja en referens som kanske pratar illa om dig. Välj därför någon du vet att du hade/har en god relation med.
  • Använd gärna en gammal kollega eller chef som din referens.
  • Förbered referensen. Fråga först om det går bra att du använder personen som referens, så hen inte får en chock om rekryteraren skulle ringa upp och börja ställa frågor om dig.

Så här ska du uppge referenser i ditt CV:

  • Referenser lämnas gärna på begäran
  • Referenser lämnas om så anfordras

Läs mer om referenser i CV.

4. Hur långt ska ett CV vara?

Ditt CV ska inte vara längre än max 1 A4-sida.

Det kan dock finnas undantag, exempelvis om du har många erfarenheter eller kunskaper som är relevanta för tjänsten och som du känner att du inte vill utelämna. Annars gäller det att försöka hålla CV:t kortfattat, men samtidigt som du får med det viktigaste.

5. CV – bild eller inte?

Många ställer sig frågan om man ska ha med bild i sitt CV eller inte? Egentligen finns det inget tydligt svar på detta, då alla gör och tycker olika. Men vi brukar rekommendera att man ska ha med en bild i sitt CV, då det kan ge rekryteraren en bild av vem du är (eller så väljer rekryteraren att inte titta på bilden alls).

Så här väljer du rätt bild till ditt CV:

  • Välj en seriös bild. Om du väljer att ha med en bild i ditt CV ska du tänka på att välja en seriös bild. Skippa festbilden från grabbresan och välj en bild som ger ett seriöst intryck av dig.
  • Gör gärna lite research på företagets hemsida och se vilken nivå du ska lägga dig på. Har de kostym på bilderna kan det vara smart att välja en bild på dig i kostym och om de har en lite mer avslappnad stämning bör du också gå på det mer avslappnade kortet (men kom ihåg att avslappnat inte betyder oseriöst!).

6. Läs igenom ditt CV noggrant

När du känner dig färdig med ditt CV är det viktigt att du låter texten vila en stund innan du korrläser, för att se så att det inte finns några stavfel eller andra onödiga slarvfel i texten då det skulle ge ett väldigt oseriöst intryck på rekryteraren. Ta gärna hjälp av Svenska.se om du är osäker på språket eller hur vissa ord stavas. Du kan också be någon i din familj eller en vän om hjälp med att läsa igenom texten, då det alltid är bra att låta någon utomstående läsa igenom det du skrivit.

Lycka till!


Astrid Lilja