Videointervju – 6 tips för en framgångsrik intervju

Lästid: 5 min

Marcus Tennby
Marcus Tennby
Marcus Tennby Marcus Tennby
Marcus har en ekonomikandidatexamen från Göteborgs Universitet och jobbar idag som COO på Noor Digital. Med över 10 års erfarenhet inom ledarskap, marknadsföring, rekrytering och teamarbete har Marcus en gedigen bakgrund och brinner för att skapa framgångsrika team och driva tillväxt.
Uppdaterad 14 mars 2024

Det blir allt vanligare att företag väljer att kalla till en videointervju istället för en klassisk arbetsintervju öga mot öga. Vissa föredrar videointervjuer då avståndet kan kännas större till rekryteraren, medan andra inte alls trivs med att se sig själv på skärmen. Oavsett vad du föredrar, har vi samlat våra bästa videointervju-tips och saker att tänka på vid videointervju, för att du ska kunna förbereda dig så mycket och bra som möjligt.

1. Förbered dig på samma sätt som vid en vanlig jobbintervju

Det är viktigt att du förbereder dig väl inför din videointervju och ser på den lika ”allvarligt” som en vanlig jobbintervju. Intervjufrågorna brukar vara ungefär samma på en videointervju, så avsätt tid för att öva ordentligt. Förbered dig genom att läsa igenom de 18 vanligaste intervjufrågorna och planera ut hur du ska svara på frågorna.

2. Klä dig rätt

Du bör klä dig på samma sätt som om du skulle varit på en arbetsintervju på plats på företaget. Gör lite research om hur klädkoden verkar vara på företaget och försök att hitta något som visar upp vem du är och som samtidigt ligger i linje med företagets klädkod. Hitta fler tips för att välja kläder på arbetsintervjun.

3. Öva framför kameran

Ta dig tid att öva framför kameran och ge dig själv rätt förutsättningar genom att vänja dig vid kameran och att se dig själv genom videorutan. Tänk också på att ha ett bra kroppsspråk: sträck på dig, rikta blicken mot kameran och glöm inte bort att le. Även om det kan kännas konstigt att le mot kameran kan det vara viktigt då det ger en avslappnad och positiv bild av dig.

4. Placera kameran rätt – i ansiktshöjd

Kameran ska minst vara i ögonhöjd eller högre för att ge en så rättvis bild av dig som möjligt. Har du en laptop kan du ”bygga upp” datorn genom att ställa den på böcker eller skokartonger. Tänk bara på att kameran måste sitta på ett stabilt underlag under hela intervjun.

5. Tänk på kroppsspråket

  • Ögonkontakt: Det är lika viktigt att ha ögonkontakt med rekryteraren under en videointervju som under en vanlig jobbintervju. Dock ska du undvika att titta rakt på rekryteraren när du svarar på en fråga, försök istället att kolla in i kameran för då är chansen större att du får ögonkontakt med rekryteraren. När du lyssnar kan du vända tillbaka blicken mot skärmen.
  • Sträck på dig: Sitt i stolen med rak rygg och öppna axlar. Fötterna kan du placera på golvet och armarna kan vila i knät, på skrivbordet eller stolens armstöd.
  • Nicka och le när det passar, för att visa rekryteraren att du ger hen din fulla uppmärksamhet.
  • Använd handgester när det känns lämpligt, men tänk på att hålla rörelserna nära kroppen. Undvik att låta blicken glida bort från datorn.

6. Testa utrustningen innan intervjun

Se till att testa kameran, mikrofonen och högtalarna i god tid innan videointervjun börjar. Kontrollera också att internetuppkopplingen fungerar som den ska. Ta gärna ett testsamtal med en vän eller familjemedlem för att få chansen att testa utrustningen på riktigt och att allt fungerar som det ska.

Förbered dig på att saker kan gå fel

När det gäller teknik, finns det alltid en risk att något kan gå fel. Här är tips på några saker du kan förbereda dig på:

Om kameran eller ljudet slutar fungera

Innan intervjun börjar kan du be rekryteraren om hens telefonnummer eller fråga om var du kan nå hen om tekniska problem skulle uppstå. Om videon bryts, ring upp numret du fick och fråga om ni kan fortsätta med intervjun över telefon eller om ni kan boka upp ett annat datum. Kanske kan facetime vara ett alternativ?

Om ljud avbryter/stör samtalet

Om oväntade ljud från omgivningen (sirener, byggprojekt etc.) stör eller avbryter videointervjun, be då om ursäkt för avbrottet och be om några minuter tills ljudet har dämpats eller försvunnit helt. Stäng gärna av ljudet på din mikrofon under avbrottet och tills det att ljudet avtagit.

Om någon kommer in i rummet utan förvarning

Om familjemedlemmar, rumskompisar eller husdjur kommer in i rummet under intervjun, be då om ursäkt, be om några minuter, stäng av mikrofonen och din kamera samt gå iväg för att ta itu med avbrottet. Säkerställ att rummet är tomt innan du återupptar intervjun igen. Har du lås på dörren kan det vara en bra idé att låsa dörren under intervjun, så inga oväntade överraskningar uppstår i bakgrunden.

Vilken lön ska du ha?

Om du går vidare från videointervjun är det snart dags att förhandla lön. Att förstå vad som utgör en bra lön kan vara en utmaning, eftersom det varierar avsevärt beroende på en rad faktorer, inklusive yrke, erfarenhet, geografisk plats och mycket mer. Dessutom spelar individuella behov och levnadskostnader en stor roll. Genom att bli mer medveten om dessa faktorer, kan du bli bättre rustad att förhandla din lön och göra informerade beslut om din karriär.